Guide til boykot af amerikanske varer

Nogle mener, vi skal lave boykot af amerikanske varer og produkter, sådan at Trump kan lære at opføre sig ordentligt. Men kan det overhovedet lade sig gøres inden for IT i virkelighedens verden? 

Her er din guide til at undgå amerikanske varer og produkter og tilslut en vurdering af om det giver mening.

Tablet og telefoner

Hvis du læser denne artikel på tablet eller telefon, skal du med 99% stoppe op allerede nu. Android og AppleOS er nemlig amerikanske styresystemer og sidder på 99,4% af markedet for mobiltelefoner og tablets i verden, hvis vi ser bort fra Kina.

I Kina kan man nemlig finde HarmonyOS, som virker på Huaweitelefoner, som bonus opdager du, at massakren på Den Himmelske Fredsplads ikke eksisterer, at Taiwan er en del af Kina, CCCP er ufejlbarlige, og grov racisme mod især japanere. Her er konteksten Japans besættelse af Kina i sin tid.

Man skal accepterer Kinas skjulte censur, hvis man vælger Harmony, til gengæld er der over 500 mio. tilfredse brugere ifølge CCCP.

Hvis Kina ikke er din kop te, så er der to europæiske styresystemer, Sailfish OS (Finland) og /e/OS (Frankrig).

Sailfish OS kan bruges i Sony Xperia 10 og 12, hvor man selv skal købe licensen og installere den, og derefter har du naturligvis kun adgang til apps, der virker med Sailfish OS.

Det ser noget bedre ud ved /e/ OS, som siden har skiftet navn til Murena OS, der er 6 forskellige mærker, man kan købe direkte fra butikken, den seneste er i Galaxy S9+-familien. I Danmark vil du næppe finde en fysisk butik, men du kan finde webshoppen her (ekstern link): https://murena.com. Der er over 100 telefoner, der kan installeres Murena OS på. Her er listen (ekstern link): https://doc.e.foundation/devices.

Det ligner noget vi kender.

Der er også Linux-modeller, men det er reelt ikke et alternativ for de fleste brugere, da det vil kræve en stor teknisk viden at installere dem.

PC og konsol

PC’eren er sikkert Windows eller Apple, så der er vi ved samme springende punkt. Begge er amerikanske, og derefter er det ikke bare at skifte til Linux, for de to nemmeste installationer er Ubuntu og Red Hat, som er amerikanske virksomheder. Debian er nok det bedste bud, men også OpenSUSE (Tyskland), Mageia (Frankrig) og FX Linux (Brasilien) er stærke systemer. Det sidstnævnte ligner Windows 11 til forveksling. Men hverken Windows eller Apple-programmer virker jo på de forskellige systemer, så de skal læres fra ny.

Det ligner og opfører sig som Windows, så eneste problem er at du begrænses i dit softwareudvalg.

Til gengæld ser det godt udkonsolsiden; undgår du Xbox, så er der frit valg for både PlayStation og Nintendo, som er japanske. Retro UTD er engelsk, og derfor er der i dag intet problem med C64 Maxi, Spectrum og Amiga. Analogue er til gengæld amerikansk.

På arbejdet er det helt slemt

På arbejdet er du temmelig sikkert i problemer, for de fleste virksomheder bruger MS Office, enkelte bruger måske Googles gratis pakke. Der er dog alternativer som fx LibreOffice fra Tyskland, som er et særdeles godt produkt, men hvordan du får overtalt chefen til at skifte, er op til dig. IT-afdelingen (jeg er selv IT-medarbejder) vil helt sikkert klø sig i nakken adskillige gange, for er det en lidt større virksomhed, så vil man typisk have Intune, backup-løsning, printer og virusløsning bundet sammen med ens pc’er og programmer. Der kan også i industrien være helt specifikke programmer, som man ikke kan erstatte, uanset om man vil eller ej.

For en virksomhed vil det typisk være en kæmpe investering at skifte software og noget som hele organisationen skal være med inde over. Før det er organiseret er Trump nok på vej ud af døren igen. Det er reelt ikke en mulighed, som mange virksomheder vil kaste sig ud før de er tvunget til det. Der er vi slet ikke endnu.

Streaming

På hjemmefronten er vi kommet til streaming.

De store er udelukket, dvs. Prime, Apple+, Netflix, Disney+, Max m.fl. Tilbage er fx DR, TV2, ViaPlay, BritBox, Nordisk Film+ og mange flere. Så det behøver ikke være det store problem der. Så kommer selvfølgelig spørgsmålet om, du vil gå all in, for så er Chromecast og AppleTV jo også lukket land, men så begynder man måske at nærme sig hysteri. Det kan dog løses med et direkte kabel til dit tv.

Når vi taler spil, er det langt værre. Både Steam og Epic er amerikanske, det samme er Rockstar, Blizzard og langt de fleste af de største spilproducenter. GOG er et godt alternativ, men vær opmærksom på, at indholdet meget ofte er amerikansk udviklet. Det samme er i øvrigt tilfældet på konsollerne.

Spotify er imidlertid svensk, og Deezer er fransk. Og Deezer burde man nok overveje boykot eller ej, for deres betaling af kunstnere er mere gennemsigtig end nogle andre alternativer.

Deezer ligner til forveksling YouTube Music.

YouTube er naturligvis lukket land, det samme er Vimeo, Telegraf og Rumble. Men der er alternativer, og nogle af dem bør vi nok overveje, uanset hvad. Da det vel ikke ligefrem er fordi, vi jubler over YouTube i den senere tid med 30 sekunders reklamer. Telegraf har ingen censur, og det er jo godt, men det har desværre også gjort det til et meget ubehageligt sted at være med både narkohandel, dyremishandling, krigsvideoer, voldtægtsvideoer osv. Jeg var på den i under en time, før jeg løb væk.

Peertube er udviklet i Frankrig, og der er mindre fokus på algoritmer og reklamer. Ved Tube.openalfra.org (Schweiz) hoster man selv i et opensource-miljø, hvilket naturligvis lægger op til misbrug. Vi kan også kaste os over RuTube, men det er statsstøttet, og der er sådan set ikke censur som sådan, så længe du holder dig fra bestemte emner såsom Putin og den slags. Men man skal ikke være der længe, før man gennemskuer, at de folk, der bruger det, har helt andre værdier end os andre.

Peertube ser jo pænt ud.

Og andre ting?

Inden for mange andre områder er det ret nemt at holde sig fra amerikanske produkter, og det gør du nok allerede uden du ved det. Fx bliver Pepsi, Cola og lignende produceret i Danmark, og bare rolig, de amerikanske selskaber er placeret på Caiman Island, så de betaler ikke skat i USA. Det samme kan siges om McD., Burger King og de fleste andre selskaber. Men hvornår er det lige, skattesnyd blev en god ting? Der er masser af danske alternativer: Harboe sodavand, Jolly, danske grillbarer, pølsevogne, og går man på almindelig restaurant, opdager man, at priserne sjældent er højere end på netop fastfoodstederne.

Hvad giver mening?

Jeg tilhører den gruppe der mener, at boykot hverken er nødvendig, ønskeligt eller muligt for den sags skyld.

Unødvendigt fordi amerikanerne jo ret beset ikke har gjort andet end at vælge en præsident, der gerne ser sit eget land foran alle andre og så skal vi altså ikke glemme at amerikanernes værdi på nogle områder er markant anderledes end vores. 

Det er ikke ønskeligt, fordi der kommer en tid efter Trump, og den eneste, jeg skader ved at kaste mig over en telefon uden nævneværdige apps eller droppe Netflix, er mig selv. Det har absolut ingen effekt.

Slutteligt er det ikke muligt i Danmark. I Danmark er vi både økonomisk, militært, og hele vores erhvervsliv er bundet op på USA. De fleste af vores kreditkort er forresten også amerikanske.

Vælg lokalt

Det ændrer ikke på, at det som udgangspunkt altid er bedst at vælge lokalt i forhold til både miljø og lokalpatriotisme. Jeg vil til enhver tid hellere købe min fastfood på en dansk grillbar end hos en amerikansk kæde, på samme måde som jeg hellere vil købe kartofler langs vejen end i et supermarked. Og der kan så sandelig være gode grunde til at undersøge alternativer til amerikanske giganter, eller giganter i det hele taget, men man behøver jo ikke gøre det med hovedet under armen.

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.