Blake 7 – BBC rumserie fra 1978-81

Blake 7 (også kendt som Blake’s 7) kom fra BBC i 1978 og var en lavbudgetserie. Den er bestemt ikke ældet med ynde. 

Ideen har været at skabe en lang sammenhængende historie, hvor oprøreren Blake skulle skabe et oprør mod et diktatur, der undertrykker hele galaksen (intet mindre kan gøre det) med vold og terror.

Man skulle jo næsten tro, man havde hentet inspiration fra en galakse langt, langt borte. Anyway, den handling holder man sig nogenlunde til gennem de første to sæsoner.

Uanset hvad man mener om serien, så er The Liberator idag kendt af de fleste sci-fi interesseret.

Farveløst

Efterhånden som serien skrider frem, opdager man dog, at seriens personer er for få og farveløse til at fylde 12 afsnit pr. sæson, når hvert afsnit nu skal vare hele 50 minutter. Da galaksen (ja, hele galaksen) pludselig bliver truet med invasion, er Blakes tropper og fjender nødt til at begrave stridsøksen og danne fælles front, og her slutter sæson 2 med en rigtig cliffhanger.

Indtil da har serien ikke bevæget sig meget over middel, men for SF-fans er der bestemt meget at hente, mens alle andre formentlig allerede er stået af efter de første 3-4 afsnit, altså i dag. I sluthalvfjerdserne har den jo virket noget mere sci-fi end i dag.

Man står tit og kigger på ting i Blake 7 mens man siger noget fancy.

Sæson 3 falder igennem

Desværre går der herfra voldsomt ned ad bakke. Det store slag er overstået, da sæson 3 starter, og vi får blot at vide, at det er sket, og at Blake og alle vennerne er blevet spredt ud over galaksen. Vi får end ikke at vide, hvem det var, der angreb.

I sæson 3 er det meste af besætningen udskiftet, inklusive hovedpersonen Blake, og handlingen går helt i stå. Der bruges 6-7 afsnit på at finde besætningen, og Servalan skal genvinde kontrollen over sit imperium, hvilket mildest talt sker på en mystisk måde.

Da vi når til enden af sæson 4, har handlingen kørt i ring, været i tomgang det meste af 2 sæsoner, og det er med et lettelsens suk, at det sidste afsnit ruller over skærmen.

Morsomt nok er Gareth Thomas blevet kendt som hovedpersonen (forrest), men Michael Keating (2 fra venstre) er faktisk hovedpersonen i langt de fleste afsnit.

Ufrivillig morsom

Serien er flere steder ufrivilligt morsom, fx kan man se en hummelsok komme til syne, da et besætningsmedlem bukker sig i en luftsluse. Da de er strandet i en ørken, ser man store regnskyer trække op sammen med et typisk engelsk efterårsvejr, mens Blake fortæller, at gennemsnitstemperaturen er over 50 grader. Der er lavet masser af sider på nettet, der er dedikeret til serien og hvor fejlene er nævnt. 

Effekterne

Effekterne er naturligvis ringe set med nutidens øjne, men det gør det jo ikke bedre, at effekterne også med datidens øjne var ringe. Godt nok er vi tilbage i 1978-82, men Star Wars kom altså i 1977, så teknologien var langt bedre end det, som vi præsenteres for. Når vi så oveni ser det på 75″ fremfor de 20-28″ der var standard dengang, så lægger man virkelig mærke til det. 

Det er 100% sikkert ved et galaktisk hovedkvarter med 100% ægte rumpistoler. Det er i hvert fald ikke legetøj og billedet er helt sikkert ikke taget på fortovet foran BBC.

Det skal dog nævnes at der i 2023 kom en helt ny remastered version af serien. Her har jeg ikke kunne opspore om det er remastered som i Star Trek, hvor man lavede nogle nye effekter og rettede det værste til og på den måde gjorde opdaterede serien eller om man bare har gjort billedet mere skarpt, hvilket ikke nødvendigvis er en fordel for en serie fra 1978. 

43 timers underholdning

Blake 7 kommer på 4 dvd-kassetter, der hver rummer en sæson, alt i alt 52 afsnit af godt 50 minutters varighed. Der er for få ekstra ting på dvd’erne, en enkelt 30 minutters film om tilblivelsen af serien er det blevet til og det er skuffende lidt. Det kunne ellers have trukket værdien af boksen betydeligt op. 

Jeg fandt serien fra 299 og helt op til 600 kr.

Konklusionen

Serien var populær da den kom frem, men den holder absolut ikke i dag og da slet ikke hvis man fjerner nostalgien. Det er også spørgsmålet om ens barndomsminder er nok til holde den kørende i 43 timer. 

Læs mere (ekstern link) https://www.imdb.com/title/tt0076987/ 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.