Så kom toeren af det, som jeg kaldte 2020’s bedste danske tegneserieudgivelse. To’eren rummer tre kapitler, det ene er dog kun på seks sider – og egentlig ikke voldsom godt, men der er dog en interessant bredside mod samfundet, der smides afsted da TV værten konstaterer at dødstallet er steget med 0,8% – hvilket naturligvis kun gælder fattige folk og at ingen lærer bedre end nød og fattigdom.
Kapitel 5 starter ved at Dave Blame og hans heltemodige – og lettere modvillige – bande bliver opsporet af Global Waste, der har noget med pesten af gøre. Efter et hårdt oprør ender det med at Blame og hans makkere er ved at drukne, men bliver reddet af et nyt skib og så er vi egentlig klar til at genoptage eventyret, der går ud på at smadre Global Waste der holder til i Rusland.
Bagerst i hæftet fortælles der også denne gang om seriens tilblivelse. Bl.a. afsløres det at kapital 5 blev færdig i 2013 og så måtte de sagesløse læsere ellers bare leve med at Blame & co var i livsfare frem til 2021, hvor kapitel 6 kom – og nu kun på papir.
Man kan sagtens se at tegneserien har taget lang tid at lave. Tegnestilen har helt klart ændret sig undervejs og personligt mener jeg, at de første 27 sider er klart bedst tegnet og farvelagt. Det er formentlig, fordi tegneren i den del brugte tykkere pensler og lidt mørkere skygger. Der er (lidt) skiftet stil undervejs. Det påvirker dog ikke den samlede oplevelse som er positiv.
Nå, men i 2018 var Casper klar med de første seks kapitler, hvilket må være noget med ca. 120 sider, og det er her det bliver bekymrende. Til trods for seriens helt åbenlyse kvalitet både på fortæller og tegneniveau, så lykkes det ikke at finde en udgiver.
Når jeg ser på at fx “Tatovøren og klitoris”, “Døden”, ”Noget frygteligt er altid lige ved at ske”, “I morgen bliver bedre” og “Mira” – bare for at nævne noget af det skrammel, der er udkommet det sidste års tid, så er det nærmest ubegribeligt. Når sådan noget bras kan vejes og findes godt nok, så er det ubegribeligt at Casper Sands udgivelser ikke kan. Det samme kan siges om Henriette Westh som også må selvudgive, måske er danske forlag bare ikke interesseret i gennemarbejdet håndværk med ordentlige farver, god historie, og ikke mindst, lavet af folk, der rent faktisk kan tegne – og tegne tegneserier.
Og så sent som i morges så jeg at Cobolt udgiver Sofie Riise Nors’s debut med Sexmagasinet Vol. 1. Er det simpelthen et krav at man ikke må kunne tegne for at få udgivet?? For kommende tegneseriekunsterne må det være tæt på deprimerende – og provokerende – at se så meget udygtigt håndværk blive udgivet, mens man selv får nej. Der må næsten være tale om støttekroner og en ide om at biblioteker vil købe dem. Det er 100% sikkert ikke hverken tegninger, layout eller for den sags skyld pga. historien. Samtidig kan jeg undres over at biblioteker godt kan finde ud af at købe japansk Manga, men ikke noget tilsvarende dansk.
Titel: Infection Vol. 2: En mand eller en hær
Kunstner: Casper Sand
Udgiver: Global Waste Publishing
Kan bl.a. købes hos: www.caspersand.dk
Tryk og præsentation
B5 (Basserne/Anders And format), 68 sider. Glat og ret tykt papir med stiv ryg og tykt omslag. Limen virker holdbar og det hele er et ganske nydeligt tryk.
Konklusion
I modsætningen til mange andre danske tegneserier udgivet på de store forlag, så er Infection 2 gennemarbejdet og velfortalt. Køb det. Vi glæder os til treeren.